КӘСІПОРЫННЫҢ ҚАРЖЫЛЫҚ ТҰРАҚТЫЛЫҒЫН БАҒАЛАУ ЖӘНЕ ТАЛДАУ (НАУЧНЫЙ ЖУРНАЛ "AUEZOV UNIVERSITY", 2024)
Мақалада кәсіпорынның қаржылық тұрақтылығын басқарудың өзекті мәселелері қарастырылған. Қаржылық тұрақтылықты бағалау кәсіпорын қызметінің маңызды принциптерінің бірі болып табылады. Қаржылық тұрақтылықты нығайту – кәсіпорынның бірінші кезектегі міндеті, оның тиімді жұмыс істеуінің басты алғышарты. Зерттеуді жүргізе отырып, мақсаты Республикалық маңызы бар су шаруашылығы, суару және ауыз сумен жабдықтау объектілерін пайдалануды, күтіп-ұстауды және қауіпсіздігін жүзеге асыратын кәсіпорынның қаржылық тұрақтылығын айқындау, сондай-ақ оны арттыруға бағытталған практикалық ұсынымдар әзірлеу болып табылады.  Жұмыста қойылған мақсатқа жету үшін зерттеудің келесі әдістері қолданылды: экономикалық-статистикалық, баланстық және монографиялық (талданатын кәсіпорынның қаржылық жағдайын талдау және бағалау кезінде). Қаржылық көрсеткіштерді есептеу соңғы 5 жылда (2018-2022 жж.) жүргізілді. Зерттеу материалының қайнар көзі "Қазсушар" республикалық мемлекеттік кәсіпорнының (бұдан әрі – "Қазсушар"РМК) қаржылық есебі болды. Зерттеудің маңызды нәтижелері-кәсіпорынның қаржылық тұрақтылығының теориялық аспектілерін зерделеу, соңғы бес жылдағы (2018-2022 жылдар) "Қазсушар" РМК қаржылық жағдайын талдау, кәсіпорынның қаржылық көрсеткіштері есептелді, аудиттелген қаржылық есептілік негізінде кәсіпорынның қаржылық тұрақтылығын арттыру бағыттары ұсынылды.